top
Španělsko je zemí turismu zaslíbenou. Jeho překrásné pláže, průzračné moře, majestátní hory, skvělá kuchyně, neskutečně bohatá a pestrá kultura a pověstná krása španělských měst jsou zárukou toho, že na dovolenou ve Španělsku budete vzpomínat ještě dlouho po návratu zpět domů.
Krásy Španělska ovšem ani zdaleka nekončí jeho pobřežím. Zejména některé z jeho ostrovů se totiž staly doslova synonymem pro perfektní letní dovolenou. Kdo by neslyšel o Tenerife, Lanzarote a Fuerteventuře, které jsou součástí Kanárských ostrovů, či o Ibize, Mallorce a Menorce v Baleárském souostroví?
Španělsko se může pyšnit téměř 5000 km dlouhým pobřežím doslova posetým nádhernými plážemi všech velikostí i povrchů. Na pevnině většina turistů míří na Costa Blanca a Costa del Sol, avšak mnoho lidí se domnívá, že ty nejkrásnější pláže se nacházejí právě na španělských ostrovech.
Vyhraje u vás Playa Muro na Mallorce nebo Sotavento na kanárské Fuerteventuře? Či snad Playa de los Amadores na ostrově Gran Canaria?
Jedním z důvodů, proč je tak těžké se do Španělska nezamilovat, je bezesporu jeho kuchyně. Asi každý zná legendární tapas a paellu, ale to je jen špička toho ohromného pomyslného ledovce, který představuje španělská kuchyně.
Španělsko je totiž sice jednou zemí, avšak sestávající z desítek rozličných kultur a tradic. Dlouhodobá koexistence křesťanských, židovských a muslimských kultur v kombinaci se zámořskými objevy dala této zemi skutečně jedinečnou, rozmanitou a komplexní kulinářskou identitu. Ta se navíc někdy i výrazně liší region od regionu, kterých je ve Španělsku hned 17. Co je typické pro Andalusii, Kanárské ostrovy či Aragonsko možná budete jen těžko hledat například v Katalánsku a naopak. Totéž pak platí i pro charakteristické suroviny.
I přesto však existují ingredience, na které v nějaké formě narazíte ve Španělsku skoro všude: rýže, sušená šunka (jamón serrano či iberico) a salámy (chorizo, salchichón, morcilla), sýr manchego, olivy, ančovičky, sušená paprika zvaná pimentón a samozřejmě mořské plody.
Speciální zmínku si zaslouží vynikající španělské víno. Vermut, cava, tinto de verano či pro Andalusii typické fino jsou jen některé z druhů, které byste ve Španělsku určitě měli ochutnat.
Nejpopulárnějším alkoholickým nápojem je však možná trochu překvapivě pivo. Oblíbenými značkami jsou Mahou, San Miguel, Estrella, Cruzcampo, El Águila a Alhambra.
Španělsko je členem Evropské unie, takže vám pro vstup na jeho území postačí občanský průkaz. Cestovat je samozřejmě možné i na cestovní pas. Oba dokumenty však musí mít platnost minimálně po dobu vašeho pobytu na španělském území.
2,5 hodiny
+1 hodina
euro (100 centů)
španělština a katalánština
Badeniho 401
170 00 Praha 7-Holešovice
Telefon: 233 097 211, 606 623 060
E-mail: emb.praga@maec.es, emb.praga.info@maec.es
Web: www.exteriores.gob.es
Avenida Pio XII no. 22-24
28016 Madrid
Telefon: +34 91 353 18 80, +34 69 998 2307
E-mail: madrid@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/madrid