Bulharsko je zemí nebývale krásnou a okouzlí vás mimo jiné svou jedinečnou kulturou, jejíž četné zvyky zůstávají živé až do dnešních dnů. Tento důraz na tradice se projevuje i v místní kuchyni, která je jednou z nejlepších a nejzdravějších v Evropě. Kombinuje řeckou, tureckou a východoevropskou kuchyni obohacenou o perské a indické prvky.
Bulharská kuchyně má tři hlavní pilíře – zeleninu (rajčata, okurky, papriky a lilek), maso všech druhů (velmi často mleté a připravené na grilu) a pečené či pražené ryby (makrela, pražené šproty). Často narazíte také na vařené nebo smažené mušle.
Hojně zastoupeny jsou i různé druhy salátů, sýry, koření, bylinky (bazalka, tymián, oregano, máta a petržel) a med.
Samostatnou zmínku si pak zaslouží vynikající bulharské víno – především odrůdy mavrud, pamid a melnik svým jedinečným charakterem jistě potěší každého milovníka tohoto oblíbeného nápoje.
Bulhaři mají také velmi rádi pivo a není bez zajímavosti, že u zrodu bulharského pivovarnictví stáli čeští sládkové. Již v roce 1882 totiž Čech František Milde založil ve městě Šumen továrnu na pivo značky Šumensko (Шуменско), které můžete v Bulharsku ochutnat dodnes. Dalšími oblíbenými značkami jsou Kamenitza a Zagorka.
Mezi tradiční bulharská jídla patří tarator (studená okurková polévka), fazolová polévka (bob čorba), varianty grilovaných mletých mas (kebapče, kjufte, šišce), plněné papriky nebo zelné listy, šopský salát nebo salát sněžanka. Na bulharských stolech málokdy chybí bílý chléb. Populární je plněná kapsa zvaná banica. Jako dezert se často podává baklava.
Bílý slaný sýr zvaný sirene, který se vyrábí z ovčího, kozího, kravského či buvolího mléka, případně z jejich směsí. V našich končinách se nejčastěji setkáte s variantou z kravského mléka, která se zde prodává jako balkánský sýr. V Bulharsku se používá do některých polévek (sirenjava čorba), šopského či pastýřského salátu a do omelet a bohatě zdobených vajec na tvrdo à la Panagjurište.
Další surovinou, která bulharské kuchyni dodává její charakter, je druh jogurtu, kterému Bulhaři říkají kiselo mljako. Jedinečný charakter mu dodává mléčná bakterie Lactobacillus bulgaricus a na jeho skvělou chuť a pozitivní vliv na zdraví nedají místní dopustit. Setkat se s ním můžete například v již zmiňovaných plněných kapsách zvaných banica, které lze koupit snad v každém bulharském stánku a kiosku, v populární studené polévce tarator a salátu s ořechy zvaném snežanka. Najdete ho ale i v bulharské verzi musaky.
Unikátní složkou bulharské kuchyně je čubrica. Základ této oblíbené kořenící směsi tvoří saturejka. Kromě ní jsou zde i sušené pálivé papričky, sůl a mouka z opražené kukuřice a semen pískavice (řeckého sena). Slovo čubrica se v Bulharsku používá i pro samotnou saturejku, která je taktéž oblíbeným kořením. Její sušená a drcená nať se přidává do masových směsí (zejména hovězího a vepřového), zapékané zeleniny, pomazánek i polévek.
Podobné mnohdy podomácku vyráběné směsi koření jsou mimochodem vynikajícím suvenýrem. Pokud se pustíte do přípravy bulharských pokrmů, doporučujeme dodržovat tradiční postupy a receptury. Jen takto připravené jídlo totiž přinese do vaší domácnosti tu pravou bulharskou atmosféru a spolu s ní i kousek duše této jedinečné balkánské země.
Výše uvedené tradiční pokrmy bulharské kuchyně můžete během své dovolené ochutnat nejen v místních restauracích, ale také v hotelech. Doporučujeme vybírat hotely s konceptem All inclusive, případně Ultra all inclusive.
Vynikající Ultra All inclusive za rozumnou cenu na vás čeká například v oblíbených hotelech řetězce MPM, za vypíchnutí určitě stojí MPM Zornitsa Sands v klidném letovisku Elenite. Skvělou volbou je také Grand Hotel Nirvana, který je po rozsáhlé rekonstrukci a podle našich zdrojů přímo z Bulharska se máme toto léto skutečně na co těšit. Opravdu luxusní Ultra all inclusive kulinářský zážitek na vás pak čeká v hotelu DIT Majestic Beach Resort na Slunečném pobřeží a vynikající All inclusive si užijete i v Sol Nessebar Palace.
Nejste si jisti, který z hotelů je pro vás ten pravý? Tak se zastavte na některé z našich poboček v Praze či v Ostravě, kde vám samozřejmě s výběrem rádi poradíme.
A pokud už máte vybráno, zbývá říct jen jediné: Ще се видим в България! Tedy: Na shledanou v Bulharsku!