Právě v Turecku se totiž klade velký důraz na propojení cestování a ochrany životního prostředí, využití všech zdrojů s ohledem na přírodní a sociokulturní dědictví. Vznikají tu produkty cestovního ruchu, které jsou šetrné vůči přírodě a lokálním komunitám.
Udržitelnost není jen módní trend, ale také jediná smysluplná cesta, jak rozvíjet cestovní ruch. A Turecko je jednou ze zemí, která udržitelné formy turismu propaguje.
Aktuálně v Turecku probíhá certifikace udržitelných ubytovacích zařízení, služeb i destinací, díky níž je možné poznání i ochrana místních kultur. Ta je také nejlepším vodítkem pro turisty, kteří dbají na životní prostředí, aniž by se tím ochudili o nezapomenutelné zážitky.
Majestátní turecké hory, čistá jezera, divoké řeky, tajemné jeskyně a úchvatné národní parky jsou jak stvořené k outdoorovým aktivitám. „V Turecku můžete spojit například prohlídku historických památek s pěší turistikou. V horách se skrývá mnoho starobylých měst, například Termessos u Antalye,“ vysvětluje marketingová manažerka cestovní kanceláře Coral Travel CZ Klára Hálková.
„Náročné trasy malebnou přírodou najdete v pohoří Kaçkar na východě země, případně v Kappadokii. Pro výletníky, kteří vyhledávají méně náročné trasy, jsou pak ideální jednodenní výlety. Například cesta do krásného kaňonu Saklikent spojená s výstupem na nedaleké ruiny města Tlos,“ dodává.
Kdo před chůzí dává přednost jízdě na kole, může se v Turecku vydat na jednu ze stovek cyklostezek. Jízdní kolo s sebou samozřejmě nemusíte na dovolenou vozit, mnohé hotely je půjčují.
Jedním z největších turistických lákadel je v Turecku rafting. Milovníci adrenalinu míří za touto aktivitou obvykle na řeku Köprüçay protékající národním parkem nedaleko Manavgatu. „Podobnou, tedy střední obtížnost, mají i řeky Düzce u Istanbulu nebo Kızılırmak v Kappadokii,“ doplňuje Klára Hálková. Zkušenější raftaři si podle ní mohou vyzkoušet i jízdu na řece Çoruh, kde se konalo i mistrovství světa v raftingu.
Další udržitelné zážitky nabízejí kulturní stezky, cesty vlakem, návštěvy UNESCO památek nebo lyžování.
Součástí udržitelného cestování je i podpora lokálních výrobců a poskytovatelů služeb. I v tomto směru může být Turecko příkladem. Tržiště s produkty, které vznikly pod šikovnýma rukama místních lidí, najdete prakticky v každém městě či turistickém letovisku. Nákupem koberců, pašmín, měděných šperků, mozaikových lamp, stejně jako koření, tradičních sladkostí a dalších oblíbených produktů přispívají návštěvníci k udržení tradic a podporují zdejší výrobce.
Podobně je tomu i v případě turecké kuchyně. Velké hotelové resorty sice nabízejí hostům koncept All Inclusive, mnoho turistů však vedle toho s oblibou navštěvuje i menší podniky, aby ochutnali zdejší varianty kebabu, gözleme, baklavu, chalvu a další tradiční dobroty. Mohou si být totiž stoprocentně jistí, že použité suroviny neputovaly letadlem přes půl světa, ale vznikly v daném regionu. K podpoře lokální gastronomie slouží i četné a velmi oblíbené gastrofestivaly.
Certifikační projekt byl v Turecku spuštěn v roce 2022. Certifikát je udělován ubytovacím zařízením, cestovním agenturám a destinacím, které splňují nejvyšší mezinárodní standardy v oblasti ekonomické, environmentální a sociální udržitelnosti.
Program zajišťuje maximalizaci sociálních a ekonomických přínosů pro místní komunity, posiluje kulturní dědictví, chrání biodiverzitu, ekosystémy a krajinu, přispívá ke snížení znečištění životního prostředí a pomáhá šetřit zdroje. Více informací o certifikačním projektu lze najít na webových stránkách turecké turistické centrály.