Řekové jsou na svou kuchyni patřičně pyšní a rádi se hostům pochlubí čerstvou zeleninou a ovocem i starými rodinnými recepty. Pokud se chcete nechat pohltit řeckou atmosférou, vyrazte do některé z útulných domácích taveren s výhledem na moře nebo na bílé přímořské domky. Se sklenkou lahodného vína a obloženým talířem z plodů moře, grilovaných ryb nebo svěžího ovoce pochopíte, jak chutnají ty pravé řecké #coralovezazitky.
Kdo jede do Řecka na dovolenou, rozhodně nepřehlédne rozsáhlé olivové háje a olivový olej je základem řecké kuchyně. Dodává skvělou chuť například řeckému salátu z čerstvé zeleniny a sýru feta, který je velmi osvěžující nejen samostatně, ale i jako lehká příloha k masu. To však není jediná typicky řecká pochoutka.
Malé kousky marinovaného jehněčího nebo vepřového masa grilované na špízu podávají Řekové nejčastěji na talířích nebo s plátky rajčat, cibulí a lehce opečenou pitou. Vedle jehněčího a vepřového je možné narazit i na souvlaki z kuřecího nebo rybího masa.
Obvykle se doplňuje další perlou řecké kuchyně, omáčkou tzatziki z okurek, řeckého jogurtu, česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Další oblíbené středomořské jídlo, které se vaří především na Balkáně a na Blízkém východě, je musaka z mletého hovězího masa, brambor, lilku a další zeleniny a zalitá sýrovým bešamelem.
Sýry mají v Řecku bohatou historii, vyrábějí se hlavně z ovčího nebo kozího mléka a využívají se v teplé i studené kuchyni. Jedním z nejznámějších řeckých produktů je sýr feta, na kterém si Řekové pochutnávali už v antických dobách. Ze dvou třetin se vyrábí z ovčího a z jedné třetiny z kozího mléka a je nepostradatelnou součástí už zmíněného řeckého salátu. Pro tento slaný drobivý sýr je typické, že se krájí na bloky. Odtud také získal své jméno, protože „feta“ znamená v řečtině „nakrájet“.
Dalším vynikajícím sýrem je kyperský halloumi, který se neroztéká ani při vysokých teplotách, a proto je ideální na grilování. Zmínit můžeme i sýr graviera, který má bělavou až světle žlutou barvu a vyznačuje se sladkou, ořechovou a mírně nasládlou chutí. Charakteristická je pro něj drsná struktura plná malých děr a oček.
Ryby a plody moře patří k nejdůležitějším surovinám středomořské kuchyně. V Řecku rybolov jen kvete a v každém větším přístavním městě určitě najdete rybí trh s nezaměnitelnou atmosférou, například v Pireu v Athénách, v Soluni na severu Řecka či v Chanii na Krétě. Na trzích můžete navštívit i taverny, kde si vyberete rybu, kterou chcete připravit.
K rybám neodmyslitelně patří i lehké bílé víno. Jak jinak než řecká retsina s přídavkem pryskyřice. A pokud máte po jídle chuť na něco ostřejšího, zkuste anýzový likér ouzo nebo prosluněné brandy zvané metaxa.
Řekové sladkosti milují a jejich dezerty doslova přetékají medem, ořechy nebo mandlemi. Mezi nejznámější patří baklava, která se peče z typicky řeckého a velmi tenkého (skoro až průsvitného) filo těsta. Chalva se zase skládá z krupice či sezamových semínek oslazených medem nebo cukrem a často je doplněná rozinkami, sušeným ovocem nebo oříšky. Oblíbenou přílohou ke kávě je lukumi (v jiných zemích známé jako lokum), želé v mnoha barvách a příchutích, od pistácií až po růže.
Pokud vám výčet místních pochoutek nedá spát, prohlédněte si nabídku řeckých hotelů cestovní kanceláře Coral Travel CZ a už vám nic nebrání ochutat tuto vynikající kuchyni. Vyberte si svou dovolenou na webových stránkách Coral Travel CZ.